Welk hout is het beste voor een schutting?

Als je een schutting voor je tuin gaat kiezen, is het soort hout heel belangrijk. Het hout moet lang meegaan, er mooi uitzien en niet te veel onderhoud nodig hebben. Hier vertellen we je welk hout het beste is voor jouw schutting.

Duurzaam en sterk: kies voor hardhout

Hardhout is heel populair voor schuttingen. Het gaat lang mee en je hebt er weinig werk aan. Hardhout zoals teak, bankirai of azobé kan wel 25 jaar meegaan. Het is wel wat duurder, maar omdat het zo lang goed blijft, is het het geld waard.

Geïmpregneerd hout: goed en goedkoop

Een andere optie is geïmpregneerd hout. Dit is vaak zachthout dat is behandeld zodat het niet snel rot of door insecten wordt aangegeten. Het is goedkoper dan hardhout en gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Je herkent dit hout vaak aan een groenige kleur.

Mooi en natuurlijk Douglas hout

Douglashout is ook een goede keuze. Het heeft een mooie, warme kleur en is best sterk. Zonder behandeling gaat het ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Als je het behandelt, gaat een Douglas schutting nog langer mee.

De voordelen van vurenhout

Vurenhout is het meest gebruikt in Nederland. Het is niet zo duur en als het goed behandeld is, kan het best een tijdje mee. Het is wel zo dat je vurenhout vaker moet behandelen en verven dan andere soorten hout.

Klassiek en karaktervol eikenhout

Eikenhout is sterk en ziet er klassiek uit. Het kan lang meegaan, maar het moet wel behandeld worden tegen insecten en schimmels. Eikenhout kan ook wat duurder zijn.

Onderhoud is belangrijk voor elke houtsoort

Welk hout je ook kiest, onderhoud is altijd belangrijk. Een keer per jaar schoonmaken en controleren of het hout nog goed is, helpt om je schutting lang mooi te houden.

Welk hout is het beste voor jouw schutting?

Dat hangt af van wat je belangrijk vindt. Wil je dat het hout heel lang meegaat zonder veel onderhoud, dan is hardhout een goede keuze. Heb je minder te besteden en vind je het niet erg om wat meer onderhoud te doen, dan kun je voor geïmpregneerd hout of vurenhout gaan. Douglashout is mooi en natuurlijk, en eikenhout heeft veel karakter.

Denk goed na over je keuze, dan heb je straks de perfecte schutting voor jouw tuin. Twijfel je over heb je advies nodig? Wij staan voor je klaar.

Gerelateerde berichten

Dit is het verschil tussen een vuren of grenen schutting

Een schutting van hout geeft je tuin een natuurlijke en sfeervolle omheining. Maar met zoveel houtsoorten op de markt, welke...

Grenen of douglas: de beste houtkeuze voor je schutting

Bij het kiezen van de juiste houtsoort voor je schutting komen vaak twee namen naar voren: grenen en douglas. Dit...

Wat is Red Class Wood?

Als je van plan bent om een nieuwe schutting te plaatsen, heb je misschien gehoord van Red Class Wood. Maar...